maanantai 11. marraskuuta 2013

Bagelit

Yli 3000 sivun katselua ja 8 lukijaa*, whii! Hitaasti mutta varmasti ja sitä rataa :)
*Edit. Korjataan sen verran että GFC:n kautta on siis tuo 8 lukijaa ja Bloglovinin kautta 7 :)

Tänään keli pysyi koko päivän pakkaslukemissa pitkästä aikaa ja jotain lämmittävää piti saada pöytään. Tein aiemminkin blogissa nähtyä Intiaanikeittoa lämmikkeeksi ja sen kaveriksi paistoin bageleita, yhdistelmä toimi kuin ajatus joten pitihän se jakaa tännekkin! Nämä vaativat hieman vaivannäköä, mutta ovat joka minuutin arvoisia :)
Bagelit on yllättäen Empiltä lainattu, omalla twistillä :)



Bagelit:
5 dl vehnäjauhoja 
4 dl grahamjauhoja (voit käyttää myös pelkästään vehnäjauhoja, 9dl)
3½ dl lämmintä vettä (noin 42-asteista)
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
1½ rkl sokeria
ripaus mustapippuria

Mittaa jauhot ja suola taikinakulhoon kulhoon ja sekoita. Ota juomalasiin desi lämmintä vettä, lisää sokeri ja kuivahiiva. Älä kuitenkaan sekoita niitä vielä vaan jätä seos rauhaan noin viideksi minuutiksi, jonka jälkeen voit sekoittaa lasissa olevat ainekset keskenään. Kaada hiivaliru jauhojen sekaan ja lisää vielä ohjeen loppu vesimäärä ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa noin kymmenisen minuuttia ja jätä taikina kohoamaan liinan alle noin tunniksi.
Taikinan kohottua kaksinkertaiseksi, mätkäise siihen muutama kuoppa nyrkillä ja anna taikinan lepäillä vielä kymmenisen minuuttia liinan alla.
Jaa taikina vähintään kahdeksaan osaan esimerkiksi jauhotetun leivinpaperin päälle, leipomisalusta ym. käy yhtä hyvin. Voit tehdä myös pienempiä palleroita, jolloin määräksi tulee tietysti enemmän, itse tein ensimmäisellä kerralla juurikin 8 isoa, mutta nyt ruuan kaveriksi 16 pientä.
Muotoile kevyesti taikinasta jotain palloja muistuttavaa ja paina sormella reikä keskelle, venytä myös reikiä hieman. Itse teen niin että painan sormet molemmilta puolin taikinapalloon ja pyöräytän kerran.
Kostuta keittiöpyyhe kevyesti vedellä ja asettele pyyhe rinkuloiden päälle ja kohota bageleita noin 10 minuuttia.

Seuraavaksi bagelit KEITETÄÄN. Munkkikauha/reikäkauha on kiva kaveri tässä.
Ota iso kattila ja keitä siinä reilusti vettä, kun vesi kiehuu pienennä levyä 3-4:lle riippuen liedestä. Keitä bageleita noin 45 sekuntia per puoli ja käännä. Öljyä leivinpaperi (pellin päällä) ja nosta keitetyt bagelit sen päälle. Ripsauta päälle siemeniä tai leseitä.
Paista bageleita 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, jotta bageleihin muodostuu rapsakka pinta ja etteivät sormet pala.


Halkaiseet ja täytä bagelit sillä mitä mieli tekee! Salaattia, sipulia, paprikaa, tomaattia, kanasuikaleita, lehtipihvejä, fetajuustoa, tuorejuustoa, kastiketta... Mahdollisuudet ovat rajattomat! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuvoja, kysyttävää tai mielipiteitä? Heitä rohkeasti viestillä! :)