tiistai 26. kesäkuuta 2012

Pizzapäivä!

Nopea päivitys, helppoa pizzantekoa :)
E:n pizza ananaspaloilla


Meillä menee kahden päivän pizzoihin (yht. 4kpl, 2/henkilö) siis 
1pkt (4kpl) Pirkan pizzapohjia, tai uunipellin täyttävä pizzapohja
1-2prk tomaattipyrettä
400-600g paistettua jauhelihaa (mahd. vähärasvaista, vaikka nautaa)
100-300g kinkkusuikaleita (yleensä ostetaan jotain leivänpäälle tarkoitettua ja pilkotaan itse, parempaa)
1prk tonnikalaa (kahteen pizzaan, E ei käytä)
1prk ananasta paloina
n. 600g juustoa raasteena (himojuustoilija ;D)
puolikas Aurajuustokolmio
1 banaani (yllättävän hyvää! Käy myös ananaksen korvaajana.)

3-5 kynttä valkosipulia murskattuna öljyyn.


Joskus fetajuustoa, kapriksia, meetvurstia, kanaa, tomaattia.. Mitä ikinä mieli tekee juuri silloin ;)


Mie rakennan pizzat näin;
Ensin tomaattipyrettä sopivasti, ei liikaa että pohjasta tulee rapsakka, ei liian vähän ettei se kuiva. "Voideltu" on ehkä kuvaavin sana tässä kohtaa. Pyöreisiin pohjiin 1/3 pienestä purkista /pizza on usein sopivasti, pellilliseen riittää yksi purkki.
Ripotellaan vähän juustoraastetta tomaatin päälle (pellilliseen iso kourallinen tai kaksi) ja jauheliha juustoraasteen päälle. Sitten kuka ottaa mitäkin, mutta usein hedelmät (ananas, banaani) jää päällimmäiseksi. Valkosipuliöljy lisätään uunin jälkeen, jokainen oman maun mukaan omalle lautaselleen (uunissa käyminen pehmentää valkosipulin makua jonkin verran).
Paistetaan 10-15min, 250'C niin, että juusto ruskistuu hieman pinnalta mutta on vielä venyvää.
Anna jäähtyä pieni hetki ja mussuta ääntä kohti ;)


Pizzapohja;
ohjeesta tulee 2 uunipellillistä, levitä taikina ohuelti, tekemättä silti reikiä!

4 annosta

1pkt/50g hiivaa

2½ dl haaleaa vettä
1tl suolaa
3rkl ruokaöljyä (mielellään oliiviöljyä)
7-7½ dl vehnäjauhoja TAI 2 dl grahamjauhoja + 5-5½ vehnäjauhoja


Hienonna hiiva kulhossa, lisää vesi, suola, öljy ja puolet jauhoista. Alusta taikina sileäksi ja lisää loput jauhoista vähän kerrallaan. Alusta (vaivaa) taikinaa voimakkaasti n. 5min. Anna sen nousta leivinliinalla peitettynä 30min - 1h eli kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. (Jos on aikaa seisottaa taikinaa yli tunti, laita vain ½pkt hiivaa. Voit myös tehdä taikinan valmiiksi jo edellisenä iltana ja antaa sen seisoa jääkaapissa 6-8h).
Jaa taikina kahtia ja kaaviloi leivinpaperin päälle mahdollisimman laajalle (taikina vetäytyessään vetää paperin ruttuun eikä asetu heti, tämä vaatii hermoja, kaulinta, käsiä ja jauhoja), tai jaa taikina neljään osaan ja kaaviloi osat pyöreiksi. Pohjat saavat olla korkeintaan 0,5cm paksuja. Venyttele taikinaa käsin, pohjan pitäisi olla keskeltä hieman ohuempi kuin laidoilta.

Vedä pohja leivinpaperin päällä uunipellille, peitä ne täytteillä (pohjia EI tarvitse paistaa siis erikseen ensin!) ja paista 250'C n. 10-15min.



Näillä ohjeilla onnistuu, E:n äidiltä opittuja sekä itse hyväksi havaittuja niksejä yhdistelemällä :)
Ensi kertaa jos kokeilet tehdä pizzapohjan itse, muista varata tarpeeksi aikaa ja hermoja mukaan, taikinan alustaminen ja levittäminen vaatii hieman harjoitusta :)


Herkullisia pizzapäiviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuvoja, kysyttävää tai mielipiteitä? Heitä rohkeasti viestillä! :)