torstai 7. maaliskuuta 2013

Sämpyläpämpylät.

Ei ole mikään salaisuus meidän tuttavaporukassa, että vaikka kaikki muut leipomiset minulta onnistuu yleensä paremmin kuin hyvin, ei pulla- tai sämpylätaikina ole todellakaan "minun kuppini teetä". Nuo kullanruskeat palluraiset kun tuppaa koostumukseltaan muistuttamaan enemmän tennispalloa kuin höttöistä ihanaa leipätuotetta.. Äidiltä tämän ominaisuuden perineenä, kiitokset lähtee tietty sinne suuntaan :DJoskus ravintolapuolella koulussa onnistuin kaverin kanssa saamaan pullista pullia ja sämpylöistä hervottoman kokoisia sämpylöitä, mutta kotioloissa tämä tuntuu mahdottomalta - mission impossible. Vai onko sittenkään?
Ja uskokaa pois, olen kokeillut kaikki neuvot, ne hyvät ja paremmat. "Älä laita niin paljon jauhoja - Laita enemmän jauhoja - Vähemmän/enemmän sokeria - Vaivaa enemmän/vähemmän.." Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään :D Olen myös onnistunut sössimään pellillisen hiivattomia sämpylöitä, joita ei tarvitse siis sen suuremmin kohotella, muuta kuin ainekset sekaisin ja pellille - yeah right.

Päätin tänään siis jälleen kerran kuitenkin yrittää, tuoreet sämpylät kun on parasta mitä keksin. Päätin myös yrittää jotain muuta ohjetta kuin sitä, mikä seisoo sämpyläpussin kyljessä, josko löytyisi helpompi vaihtoehto.
Löydettyäni reseptin Kotikokista, "hyväksytin" sen vielä kaverilla ja annoin palaa :D


Ohjeen ensimmäiset kaksi vaihetta tehty.

Raaka-aineet

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuorehiivaa)
1 rkl sokeria tai siirappia (minä käytin sokeriruokosiirappia)
1 tl suolaa
50 g voita tai margariinia tai 1/2 dl öljyä (rypsiöljyä)
12 dl jauhoja (4dl Grahamjauhoja + 8dl vehnäjauhoja)

 1. Lämmitä vesi (itse luistin tästä ja otin hanasta suoraan kutakuinkin kädenlämpöistä vettä)

2. Sekoita joukkoon sokeri/siirappi sekä suola. Mukaan voi laittaa myös mausteita tai yrttejä, esim. basilikaa.

3. Sekoita keskenään osa jauhoista sekä kuivahiiva ja lisää edellisten joukkoon.

4. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen ja lisää öljy alustuksen loppupuolella. Jauhoina voi käyttää vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja, ruisjauhoja tai muuta ja sekaan ripottelen usein leseitä, siemeniä, juustoraastetta, porkkanaraastetta tai mitä kaapista sattuu löytymään. Myös perunamuusi tai perunamuusijauho on taikinassa hyvää.

Lisää joukkoon jauhot ja alusta taikina.

5. Kohota taikina kaksinkertaikseksi liinan alla ja pyörittele sämpylöiksi, leiväksi tai patongeiksi. Voitele maidolla, vedellä, öljyllä, kahvilla tai jollain muulla.

Taikina menossa liinan alle kohoamaan.

Kohonnut taikina on melkein kaksinkertainen alkuperäiseen verrattuna.

Muotoile leiväksi tai sämpylöiksi.
Pellillä ennen uunia.

6. Paista sämpylöitä 220 asteessa noin 15 min, leipää vähän pienemmällä lämmöllä pidempään. Erityisesti tykkään kääriä patongit tai leivän kosteaan liinaan paiston jälkeen, jolloin kuori jää pehmeäksi.



Tadaa! Valmiita sämpylöitä!
Ohje kopioitu suoraan Kotikokin sivuilta, tekijänä Elli-Melli

Minä sain ohjeesta 14 sämpylää, mutta kuten kuvista huomaa, ne eivät välttämättä olleet pienimmästä päästä.. :D Ja onnistuin! Sämpylät olivat pehmeitä, voita ja kinkkua väliin niin avoeliökin mussutteli mukisematta, ois varmaan menny koko pelti jossei oltais just syöty ;)

Huomasin suurimman virheen mitä aiemmin olen tehnyt. Taikina on parhaimmillaan juuri kun se vielä tarttuu käsiin, mutta käden saa pois taikinakulhosta :D Muovailuvahasta tietoakaan ;)
Lasi kylmää maitoa kaveriksi ja syömään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuvoja, kysyttävää tai mielipiteitä? Heitä rohkeasti viestillä! :)