lauantai 10. elokuuta 2013

Tuoretta Salsaa!

Tuore salsa on ihan eri maailmasta kuin kaupan valmiit tomaattisoosit, raikas, mausteinen ja moniulotteinen. Tuoreen jalopenon ostamme Ruotsin puolelta tuo raja kun on ihan lähellä. En osaa sanoa mistä sitä täältä koti Suomesta saa ostettua, en ole perusmarketeista kyllä hetkeen edes etsinyt. Citymarketista pitäisi ainakin löytyä tuoretta jalapenoa hyllystä :) Tämäkään kokkaus ei onnistunut ihan kommelluksitta, mutta siitä reseptin jälkeen lisää.. :D

Tätini joka on asunut jo useamman vuoden Meksikossa antaa monet parhaimmista ruokavinkeistä mitä tiedän (heti äidin jälkeen, tietysti ;D ). Jo aikoja sitten saadut vinkit ovat kovassa käytössä edelleen (kts. Mokkapalat.)
Tässä toinen samasta osoitteesta saatu resepti, olkaatten hyvät!




Salsaan tarvitset;
3 tomaattia
pieni kourallinen korianteria
1 sipuli
1-2 tuoretta jalapenoa
½ lime (tai sen mehu)
hyppysellinen suolaa ja ripaus pippuria

 Kuutioi tomaatti ja sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi tai kuutioiksi. Sen jälkeen tee sama jalopenolle, hanskat kädessä (katso jutun alle), allekirjoittanut huomauttaa tässä välissä, että jos ei ole tottunut tuliseen sapuskaan, yksi jalopeno riittää varsin hyvin tähän määrään, huhhei :D

Hakkaa korianteri pieneksi veitsellä ja sekoita ainekset, purista limenpuolikkaasta mehu sekaan ja ripsauta sekä suola että pippuri joukkoon. Sekoita hyvin ja anna maustua hetki. Kauho salsaa nacholastuilla ääntä kohti ja mutustele pois :)


Kuten aiemmin mainitsin, ei tämäkään mennyt ihan niinkuin Strömsössä. Tavalliseen tapaan pilkoin jalapenot paljain käsin, samoin kuin poistin siemenet ym. ylimääräiset sisällöt. En koskaan käytä hanskoja käsitellessäni mietoja chilejä, en ole nähnyt sitä tarpeelliseksi.

Notta nii.
Noin kaksi tuntia salsan tekemisen jälkeen, ensin alkoi kuumottaa sormia nimettömän ja peukalon kynsien alta. Pistin tämän minihaavaumien piikkiin mitä joskus tulee kuiviin käsiin. Kävimme liikenteessä vielä illan päälle ja ihmettelin koko illan käsieni kuumuutta (normaalisti minulla on kylmät kädet) ja oletin sen tässä vaiheessa alkoholin syyksi. Tulimme takaisin kotiin n. 5-6 tuntia ruuanlaiton jälkeen ja nukkumaan mennessä polte alkoi koetella sietämättömyyden rajoja.
Kurkkasin Googlesta, että onko mahdollista tosiaan polttaa kätensä chilillä ja kyllä se on!  Chiliyhdistyksen sivuilla lukee näin;
"Chilejä pilkkoessa on hyvä muistaa, että kapsaisiini polttaa myös iholla. Ei ole liioittelua käyttää suojahanskoja pilkottaessa tulisempia chilejä. Käsissä tuntuva polte on salakavalaa, sillä kapsaisiini imeytyy ihon läpi vasta tuntien viiveellä - ja sen jälkeen ovat sormenpäät tulessa! Kapsaisiini ei ole vesiliukoinen, joten sen peseminen pois käsistä on hieman hankalaa. Hyväksi koettu keino on hieroa käsiin ruokaöljyä, saippuaa ja hienoa sokeria - kapsaisiini liukenee öljyyn ja sokeri toimii mekaanisena apuna."

Ei auttanut kuin raahautua sängystä keittiöön "pesemään" kädet ruokaöljyn ja sokerin seoksella, että sai edes nukkua rauhassa. Vielä tänäänkin peukalon kynnenalusta on kuumottanut satunnaisesti, mutta muuten olo helpotti öljykylvyn jälkeen. Eli rakkaat lukijat, vaikka Chiliyhdistys suosittelee suojahanskoja tulisimpiin chileihin, KÄYTTÄKÄÄ HANSKOJA KÄSITELLESSÄNNE MITÄ TAHANSA KAPSAISIINIA SISÄLTÄVIÄ TUOTTEITA. Nyt puhuu kokemuksen erittäin syvä rintaääni, jopa se miedoin vaihtoehto saattaa yllättää. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuvoja, kysyttävää tai mielipiteitä? Heitä rohkeasti viestillä! :)