tiistai 15. huhtikuuta 2014

Chia-siemenet testissä


Olen nähnyt useamman version chia-puuroista ja -vanukkaista eri sivuilla ja sainkin näitä ihmesiemeniä parin annoksen verran Empiltä kokeiltavaksi.Tottakai itse saan parhaat inspiraationi aina illalla tai keskellä yötä, kun kaupat ovat jo kiinni tai en viitsi lähteä käymään ja sovellan kokkailut kaappien sisällöistä. Näin tälläkin kertaa. Löytämäni ohjeet käyttivät luonnonjogurttia tai soijamaitoa ym. chia-puurossa, kumpaakaan ei sattunut kaapista löytymään joten taas sovellettiin!

Chia-vanukas

4rkl Chia-siemeniä
1 prk maitorahkaa
1-1,5dl maitoa
1 appelsiini puristettuna
1tl siitepölyraetta

Heitä ainekset blederiin ja pyöräytä sekaisin. Voit sekoittaa ainekset myös käsin, kunhan saat tasaista massaa aikaan. Laita seos jääkaappiin hetkeksi (30min) ja sekoita vielä kerran. Anna olla jääkaapissa mielellään yön yli ja nauti aamulla vaikka appelsiinin ja vadelmien kanssa.
Mulle tämä melko mielenkiintoisella koostumuksella oleva "mössö" upposi hyvin, mutta avoeliö meinasi että pitänee kokoeilla vielä paria eri reseptiä ennenkuin syö mukisematta :D

Edit:
Olen tehnyt nyt useamminkin eri variaatioita Chia-puurosta, yhden kerran löin blenderiin mangoa, mustikoita, appelsiinia ja jogurttia ja kaadoin seoksen chiasiementen ja syömävalmiiden hampunsiementen kanssa kulhoon.
Tai sitten olen sekoittanut kaurajogurttia, chiasiemeniä ja hedelmiä.
Paras suhde minun mieleeni on n. 2dl jogurttia 1rkl chiasiemeniä kohti, mutta tämä on makuasia. Jos käyttää mehua tai muuta nestemäisempää, tulee seoksesta helposti liian juoksevaa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa siementen turvottaminen tarpeeksi kauan, liian kuivana syödyt siemenet aiheuttavat vatsavaivoja ja nestehukan.

Faktaa chia-siemenistä:

Sisältävät
15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali
8 x enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi
8 x enemmän fosforia kuin täysmaito
7 x enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini
6 x enemmän proteiinia kuin kidneypavut
6 x enemmän kalsiumia kuin maito
3 x enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet
3 x enemmän antioksidantteja kuin mustikat
3 x enemmän rautaa kuin pinaatti
2 x enemmän potassiumia kuin banaani
2 x enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen


Chia siemenet sisältävät 40% terveellisiä rasvoja, jopa 25% proteiinia. Yksi annos (28g) chia siemeniä sisältää n. 180mg kalsiumia (kalsiumin saantisuositus on aikuisille noin 800 mg / vrk). Chia on myös hyvä lähde magnesiumin, raudan, sinkin, kuparin, molybdeenin ja niasiinin saantiin (B3-vitamiini).

Chia on loistava ja ehkä paras lähde kuidun saantiin (1 annos eli 2,75 ruokalusikkaa sisältää jopa yli 10 grammaa kuitua), antioksidantteihin ja vitamiineihin A, B1, B2, B3. Sis myös. paljon mangaania ja fosforia jotka ovat elintärkeitä terveille hampaille ja luille.

Lähteestä löytyy hyvin tietoa siementen käytöstä ja suosituksista, suosittelen vilkaisemaan!

(Lähde http://www.vitamiinisuositukset.com/chia-siemenet-kaytto-kokemuksia/)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Neuvoja, kysyttävää tai mielipiteitä? Heitä rohkeasti viestillä! :)