keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Vinkki viikoksi taasen!

Granaattiomena. Tuo ah niin makea ja hyvän makuinen hedelmä, joka on ugh niin "#¤%&%¤#! avata ja syödä.
Olen kokeillut kaikkea, palasiksi leikkaamista, veden alla kuorimista, kauhalla koputtelua.. Ei. Hermo ei riitä, vaikka maku maailman parhaimpia onkin. Kunnes, ja tässä vaiheessa painokoneet seis!
Näin tämän videon ja päätin kokeilla, tänään aamusmoothieen sitten askartelin granaattiomenan ja voilá! Sehän toimii hemmetti! Halleluja! Ylistetty olkoon [lunttaa tässä vaiheessa videon ladanneen käyttäjän nimen] sproolinski!


Tupsupäästä leikataan siis kartion mallinen pala pois, pohjasta vain viipale, sitten tehdään kevyellä kädellä viillot jokaiseen "ulokkeeseen" mitä hedelmän pinnassa näkyy. Jotkut neuvovat leikkaamaan neljään kohtaan viillon, mutta se ei riitä. Nämä ulkonevat kohdat ovat ne, joista omenan lohkot irtoavat luonnollisesti toisistansa.

Tässä vielä oma taidonnäytteeni;

Tarkoitus on tehdä viillot vielä kevyemmällä kädellä, ettei mehu aiheuta tahroja ja värjäymiä (lähinnä vaatteisiin).


Tänään smoothieen pääsikin sitten puolikkaan granaattiomenan kaveriksi yhden mandariinin ja appelsiinin mehu käsin puristettuna, yksi banaani, siitepölyrakeita (CocoVi) ja Spirulinaa (CocoVi), sekä Oatlyn kaurajogurttia (näistä myöhemmin lisää)

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Kana-pekoni-makkaramuhennos

Nimitysten keksiminen ruuille ei ole meikäläisen vahvin ala, mutta makuhan se ratkaisee :D
Tänään vuorossa vähän tämmöinen "kaikki mitä kaapista löytyy".



Kanapekonimuhennos (kuudelle)

1pkt pekonia
3 pitkää mausteista nakkia (bratwurst)
750g (maustamattomia) kanasuikaleita
5 kirsikkatomaattia
1 avocado
1prk ruokakermaa
pala Koskenlaskijaa
1 pieni sipuli
½ lime
Mausteita (Vampyree, chili, paprika, pippuri, soija..)

Pieni pekonit ja ruskista pannulla. Heitä kaveriksi pilkotut makkarat ja anna niidenkin ottaa väriä. Kaada lautaselle talteen ja kaada pannulle öljyä ja pilkottu sipuli, kuullota. Heitä mausteet sipulin kaveriksi ja perään kanasuikaleet. Ruskista kanat, purista limestä mehu joukkoon, kun kanat ovat lähes kypsiä, lisää kyytiin pekonit ja makkarat.
Lisää pannulle pilkotut tomaatit ja avokado, sen jälkeen Koskenlaskija ja ruokakerma. Anna hautua niin, että kerma sakenee.
Keitä kaveriksi riisiä ja ota lasi viiniä kaveriksi, avot :)

tiistai 7. lokakuuta 2014

Jaloviina-suklaajuustokakkuset

Tunnustan! Olen maailman huonoin bloggaaja, taas on vierähtänyt ikuisuus! Selityskin kyllä löytyy, oli se hyvä eli ei, elikkäs tuossa elokuun puolivälissä avoeliöistä tuli avioeliöitä, joten luonnollisesti heinä- elokuu meni niitä järjestellessä. ;)
Sieltäkin laitan ruokaohjeita jos löydän ne vielä jostain.. köh. Syksy on mennyt työhommissa ahkerasti, mutta aina tulee jotain pientä kokkailtua ja uutta ravintolakokemustakin tulossa kunhan ehdin!

*Helemapelti! Yli 12 000 sivunkatselua, nöyrin kiitos ja  vielä kumarrus päälle!

Alkusyksyllä kävimme syömässä pikaisesti paikallisessa "känkkylässä" ja suuntasimme siitä tiemme oluen pariin. Jälkiruuaksi teki mieli Jallukaakaota (2cl, neljä saattaa nousta päähän herrajesta ;D) ja siitä sainkin tämän ahaa-elämyksen, jalostaa tuo makuelämys leivonnaisen muotoon. Juustokakkua ei olekaan tullut tehtyä sitten häiden, tein vain nämä miniversiot muffinivuokiin. Ohejtta olkaas hyvät!



(n. 24kpl)Pohja
15 kpl digestive-keksejä (täytekeksit toimii paremmin, vähennä silloin voita ja tarkista koostumus)
100 g voita

Täyte
300-400 g tummaa suklaata (itse kokeilin tässä Fazerin levivontasarjan uutuutta, tummasuklaa vadelma)
5 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
3,5 dl tomusokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl liivatejauhetta
0,5 dl Jaloviinaa *


Murskaa keksit muruksi, mitä pienempiä sen parempi. Sekoita sulatettu voi keksimurun joukkoon ja tee tasainen massa. Itse tein nämä teflon-vuoissa, mihin laitoin paperisen vuan sisälle, joten säästyin öljyämiseltä. Jos käytät pelkkiä paperivuokia, sitä parempi mitä paksumpaa paperi on . Voit käyttää myös silikonisia vuokia. 
Laita jokaiseen vuokaan n. 1rkl keksimuruseosta ja painele tasaiseksi.
Sulata suklaa, laita liivatejauhe turpoamaan ohjeen mukaan. Vatkaa kerma kevyesti vaahdoksi.
Toisessa kulhossa pehmitä tuorejuusto ja lisää sitten joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Huomaa tässä vaiheessa että tuorejuustoa on vain 200g ja normaalisti aina jemmassa oleva tomusokeri on päässyt loppumaan ja lähetä avioeliö kauppaan.
Sekoita sula suklaa tuorejuuston joukkoon ja pyöräyttele massa hyvin sekaisin. Lämmitä liivateseos ohjeen mukaan ja sekoita Jallun kanssa, jonka jälkeen lisää se ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Lopuksi nostele kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Sitten nostellaan kakkumassa vuokiin! n. 2,5 rkl massaa menee keskivertoon, pieneen, muffinivuokaan. Tässä ei tarvitse miettiä kohoamisia ja muita, täytä vuoat siis omantunnon mukaan!
Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia, mielellään yön yli ennen tarjoilua. Koristele maun mukaan :)

Voit myös korvata Jaloviinan muilla nesteillä, esimerkiksi kahvilla (mutta mitäs jännää siinä sitten olisi?)
Nautitaan luonnollisesti Jalokahvin kanssa ;)

torstai 31. heinäkuuta 2014

Näppärä peruspastaohje

Avoeliö täytti vuosia tässä heinäkuun puolivälin paikkeilla ja halusin kakun lisäksi hemmotella miestä myös hyvällä ruualla. Kesäkuumalla kuitenkaan ei viitsi tuntikausia hellan ääressä seisoa, joten jotain nopeaa ja näppärää tiedossa, tästä idea kanapastaan!



Kanapasta (ainakin kuudelle)

700g kanasuikaleita (maustamattomia)
2 purkkia ranskankermaa (creme fraiche)
Ruohosipulia
Sipulia (kesäsipulia varsineen)
Valkosipulia
mausteita
Puoli pussia tagliatelle-pastaa

Sekoita ranskankermaan pienitty ruohosipuli ja kesäsipulin varret, hieman suolaa ja mustapippuria. Laita pastavesi kiehumaan.
Kuutioi sipuli ja valkosipuli, kuullota öljyssä kuumalla pannulla (kasari). Lisää joukkoon mausteet (paprikaa, grillimaustetta, currya, valkosipulijauhetta, soijaa) ja pyörittele hetki.
Lisää kanat pannulle ja paista kypsäksi, sekoita hyvin että mausteet leviävät tasaisesti. Pienennä lämpöä ja lisää sekaan ranskankermaseos, anna hautua.
Siivilöi pasta kun se on kypsää, sekoita kastikkeen joukkoon.
Tarjoa parmesaanin, patongin ja raikkaan salaatin kanssa ja nauti! :)

Psst.
Tein tällä samalla ohjeella myöhemmin myös katkarapupastaa, pienemmän määrän vain. 2-4 kourallista katkarapuja kanan tilalle, ranskankermaa vain yksi purkki, mausteita vaihdoin vähän ravulle sopivammaksi (mm. sitruunapippuri), jätin valkosipulin pois ja käytin pastana pappagalloa :) Hyvin upposi!



Sitruuna-marenkipiirakka pähkinäkrokantilla.

Tämäkin ohje on kesäkuun puolivälistä, viivästymisen syy löytyy edellisestä postauksesta :)
Ystäväpariskunta kutsui meidät grillailemaan ja sovittiin että mie tehen jälkiruuan (niinku viimeksikin). Puoli yötä pähkäilin ja pyörittelin, että miten saan pähkinät ja sirtuunan samaan torttuun. Äiti ehdotti krokanttia kaveriksi, ja näinhän se hääty kokkeilla!



SITRUUNAMARENKITORTTU

Pohja
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte
2½ dl sokeria
2 rkl (vehnä)jauhoja
3 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1/4 tl suolaa
2½ dl vettä
2 sitruunaa (1 sitruuna ja 1 lime)
2 rkl voita
4 keltuaista

Marenki
4 valkuaista
6 rkl sokeria

Aloita pohjasta. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja sekoita vaahdon joukkoon hyvin. Voitele iso piirakkavuoka (halk. n. 25cm) ja levitä taikina jauhotetuin sormin vuokaan reunoja myöten.

Tee seuraavaksi sitruunatäyte. Sekoita kattilassa keltuaiset, sitruunoista puristettu mehu, vesi, sokeri ja perunajauho. Kuumenna sekoittaen kunnes kuplahtaa, älä keitä. Siirrä kiisseli pois levyltä ja hetken jäähdyttyä, vatkaa joukkoon voi. Raasta mukaan yhden sitruunan kuori ja lisää kerma. Lämhäytä vielä varovasti, älä taaskaan keitä. Kaada kiisseli pohjan päälle.

Paista uunin alatasolla 35-45min, tarkkaile kypsyyttä välillä.

Marenki

Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi, voit lisätä sokerin valkuaisiin välhitellen. Jos olet onnistunut erottelemaan valkuaiset niin, ettei joukossa ole yhtään keltuaista, pitäisi marenkivaahto saada niin kovaksi, ettei se tule ulos kulhosta kaatamalla. Ei vaikka kääntäisit kulhon nurin pääsi päällä. Uskallatko kokeilla? ;)
Levitä marenki tasaisesti piirakan päälle ja käytä uunissa vielä 10-15min kunnes se saa hieman väriä ja jämähtää.

Pähkinäkrokantti
n. 3dl pähkinöitä
1dl sokeria

Murskaa pähkinät pieneksi, erikokoiset rouheet toimivat myös. Kaada ne sokerin kanssa teflonkattilaan ja sekoittele keskilämmöllä kunnes sokeri on sulaa (ÄLÄ polta sitä!) Kun seos paksunee, levitä se esimerkiksi leivinpaperille jäähtymään, Levyn jäähdyttyä, pieni se miten parhaaksi näet (rouhi käsin, taittele, hae pieni vasara ja..)
Ihan pienenä vihjeenä, suosittelen käyttämään puulastaa tai jotain oikeasti kuumuutta kestävää. Taisin sulattaa yhden kauhan ohimennen tuossa touhussa.. Hupsista.

Mniin ja jos marengin päälle nousee "hikipisaroita" vaikka yön aikana niin älä käytä sitä enää uunissa uudelleen.. Tämäkin opittiin kantapään kautta :D

Tarjoa hyvän ruuan päälle, toimii mausteisen grilliruuan kirpsakkana jälkkärinä!

Avokado-lime-pekonipasta

Pahoittelen pitkää hiljaisuutta, kevät meni hautajaistunnelmissa ja perunkirjoituksia järjestellessä. Siihen lisäksi uusi kone alkoi kiukuttelemaan ja jouduin asentamaan käyttöjärjestelmän useampaan kertaan uusiksi. Näin ollen siirsin kuvat talteen, mutta en koneelle takaisin, enkä halunnut julkaista kuvattomia reseptejä :) Tässä yksi toukokuussa kokkailtu ohje, olkaatte hyvät!

Leijonat ottivat niskalenkin Kanadasta komeasti, ensi kerta tälle kaudelle kun jääkiekon katsominen oli muutakin kuin oikeusmurha ;)
Tätä juhlittiin avoeliön kanssa luonnollisesti syömällä (kun edellinen ilta oli vietetty jo humppaamalla vähän nestemäisemmällä ruokavaliolla..) Ohjetta tiskiin!


AVOKADOPASTA (3:lle todella nälkäiselle)

12 rullaa tagliatellea
1 kypsä avokado
1 lime
2 valkosipulinkynttä
n. ½dl manteliöjyä (mikä tahansa muukin ruokaöljy käy)
½ tl chiliä
½ tl hunajaa
tupsaukset mustapippuria, paprikamaustetta, valkosipulimaustetta, soijaa

Laita pastavesi kiehumaan. Keitä tagliatelle aina runsaassa vedessä ja välillä sekoittaen, etteivät nauhat takerru toisiinsa.
Odottaessa laita kulhoon mausteet, öljy ja hunaja. Pyörittele lime pehmeäksi, raasta pestyn limen kuoresta makua mukaan ja purista sitten mehu joukkoon. Josset halua pastasta ihan niin kirpakkaa, puolikkaan limen mehu riittää.
Halkaise avokado pituussuunnassa puoleksi, pyöräytä kivi irti. Pieni hedelmäliha kuoressa kuutioiksi, mitä pienempiä sen parempi, ja pyöräytä lusikalla muun kastikkeen kyytiin :)
Sekoita ainekset, jos haluat avokadoa pienemmäksi, muussaa se haarukalla. Kun pasta on kypsää, nappaa ½dl keitinvettä kastikkeen jatkeeksi ja siivilöi loput.
Pieni pekoni kuutioiksi ja paista rapsakaksi.
Nosta kuuma pasta kastikkeen päälle, pyöräytä sekaisin ja lisää pekoni joukkoon. Nostele annokset lautaselle, raasta hieman parmesaania päälle ja vetele ääntä kohti :) Ja nimenomaan oikeaa parmesaania, jätä väliin jos on vain sitä "hyiyäk-jauhetta", se pilaa koko pastan.

Annos on täynnä hyviä öljyjä (jos pekonia ei lasketa, mutta kaikki vain maistuu paremmalle pekonin kanssa..) ja sopivan kevyttä kesään. Kasvisversion saat luonnollisesti jättämällä pekonin pois (vaikka kaikki on silti parempaa pekonin kanssa.. ;D)

tiistai 13. toukokuuta 2014

Lammaspyörykät tomaattikastikkeessa

Pääsiäisenä kutsuttiin vanhemmat syömään. Omatekoisten lohkoperunoiden ja pulled breadin lisäksi väännettiin nämä herkkupallerot :D Ja kyllä kävivät kaupaksi!
Tällä reseptillä ja kuvalla napsahti palkinto myös Hartwall Novellen Pieni teko-kampanjasta!


LAMMASPYÖRYKÄT (n. 30 pientä pullaa)

N. 500g karitsan jauhelihaa
Puoli pussia pistaasipähkinöitä rouhittuna
1 mehukas tomaatti tai 5-8 kirsikkatomaattia
Lehtipersiljaa
Mausteita ja suolaa

Laita jauheliha kulhoon, rouhi pähkinät ja leikkaa tomaatti mahdollisimman pieneksi. Lisää molemmat kulhoon unohtamatta tomaatin mehua. Pieni persilja saksilla mukaan ja lisää suolaa ja mausteita haluamasi määrä, vältä kuitenkin ylimaustamista tai lampaan maku menee hukkaan! Vaivaa hetki jotta taikina pysyy koossa. Tee taikinasta palleroita.
Ruskista pyöryköiden pinta öljytyllä pannulla, vaikka useammassa erässä. Kun kaikki ovat saaneet väriä pintaan, laita pyörykät kasariin tai kattilaan ja kaada päälle (maustettu) tomaattimurska. Anna hautua miedolla lämmöllä 30-45 minuuttia ja tarjoa lämpimänä :)

keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Vappu- ja piimämunkit!

Mummu ruukasi aina aiemmin tehdä piimämunkkeja vapuksi, näin ollen ne on minun lisäksi isipapan suosikkeja :) Nyt kun mummu ei enää ole leipomiskunnossa, piti meidän äitin kanssa ottaa härkää sarvista ja kokeilla näitä (maailman helpoimpia) palleroita! Samalla touhuttiin tavallisia munkkeja lisäksi, kunnon munkkitalkoot siis!



Perinteiset vappumunkit (n.30kpl)

200 g voi- tai margariinisulaa
5 dl kevytmaitoa
2 ps kuivahiivaa
2 dl sokeria
1,5 tl kardemummaa
2 tl suolaa
2 munaa
14-16 dl vehnäjauhoja


"Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se n. 30 osaan siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen."

Me teimme munkit niin, että pyörittelimme taikinasta ensin kauniin tasaisia palloja, ja niiden kohottua vielä 30min, juuri ennen paistamista tökkäsimme reiän keskelle ja varovasti venytettiin pallosta rinkilä :)

Laita paksupohjaiseen ja tilavaan kattilaan munkki- tai kookosrasvaa sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy n. 180 asteiseksi. Me jouduimme säätämään levyä 3 ja 4 asetusten välillä saadaksemme lämmön pysymään tasaisena.

"Selviät ilman paistomittariakin; kun öljy alkaa ”liikkua” ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä."

Nosta munkki öljyyn varovasti. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan, niin että niillä on hieman liikkumavaraa. Kun ensimmäinen puoli on ottanut väriä kunnolla, käännä munkki reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Rinkilät voit onkia öljystä myös haarukalla. Varo polttamasta itseäsi, öljy on tuhottoman kuumaa!

Sokerointi onnistuu joko lautasella, tai ihan vaikka vain paperipussissa. Laita sokeria pussiin ja munkki taikka kaksi perään ja ravistele varovasti.

Lainaukset ja alkuperäinen ohje; Kinuskikissa - Vappumunkit

PIIMÄMUNKIT

4kpl munia
4 dl sokeria
4dl piimää
10dl vehnäjauhoja
3tl ruokasoodaa
3tl vaniljasokeria
Sekoita ensin kuivaat aineet keskenään. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista heti. Nostele taikinamöykkyjä kahdella lusikalla kuumaan öljyyn, varo taaskin polttamasta itseäsi. Munkeista tulee tasaisen epätasaisia palleroita :) Nosta nämäkin paperin päälle jähtymään ja "kuivamaan", tarjoile tuoreena.

Piimämunkeissa pätee samat paistosäännöt kuin tavallisissakin :)

Alkuperäinen ohje; Kotikokki
Näiden ohjeistuksien myötä Keittiörakkautta toivottaa oikein herkullista Vappua kaikille! :)

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Chia-siemenet testissä


Olen nähnyt useamman version chia-puuroista ja -vanukkaista eri sivuilla ja sainkin näitä ihmesiemeniä parin annoksen verran Empiltä kokeiltavaksi.Tottakai itse saan parhaat inspiraationi aina illalla tai keskellä yötä, kun kaupat ovat jo kiinni tai en viitsi lähteä käymään ja sovellan kokkailut kaappien sisällöistä. Näin tälläkin kertaa. Löytämäni ohjeet käyttivät luonnonjogurttia tai soijamaitoa ym. chia-puurossa, kumpaakaan ei sattunut kaapista löytymään joten taas sovellettiin!

Chia-vanukas

4rkl Chia-siemeniä
1 prk maitorahkaa
1-1,5dl maitoa
1 appelsiini puristettuna
1tl siitepölyraetta

Heitä ainekset blederiin ja pyöräytä sekaisin. Voit sekoittaa ainekset myös käsin, kunhan saat tasaista massaa aikaan. Laita seos jääkaappiin hetkeksi (30min) ja sekoita vielä kerran. Anna olla jääkaapissa mielellään yön yli ja nauti aamulla vaikka appelsiinin ja vadelmien kanssa.
Mulle tämä melko mielenkiintoisella koostumuksella oleva "mössö" upposi hyvin, mutta avoeliö meinasi että pitänee kokoeilla vielä paria eri reseptiä ennenkuin syö mukisematta :D

Edit:
Olen tehnyt nyt useamminkin eri variaatioita Chia-puurosta, yhden kerran löin blenderiin mangoa, mustikoita, appelsiinia ja jogurttia ja kaadoin seoksen chiasiementen ja syömävalmiiden hampunsiementen kanssa kulhoon.
Tai sitten olen sekoittanut kaurajogurttia, chiasiemeniä ja hedelmiä.
Paras suhde minun mieleeni on n. 2dl jogurttia 1rkl chiasiemeniä kohti, mutta tämä on makuasia. Jos käyttää mehua tai muuta nestemäisempää, tulee seoksesta helposti liian juoksevaa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa siementen turvottaminen tarpeeksi kauan, liian kuivana syödyt siemenet aiheuttavat vatsavaivoja ja nestehukan.

Faktaa chia-siemenistä:

Sisältävät
15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaali
8 x enemmän omega-3 rasvahappoja kuin villi lohi
8 x enemmän fosforia kuin täysmaito
7 x enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini
6 x enemmän proteiinia kuin kidneypavut
6 x enemmän kalsiumia kuin maito
3 x enemmän seleeniä kuin pellavansiemenet
3 x enemmän antioksidantteja kuin mustikat
3 x enemmän rautaa kuin pinaatti
2 x enemmän potassiumia kuin banaani
2 x enemmän proteiinia kuin mikään muu siemen


Chia siemenet sisältävät 40% terveellisiä rasvoja, jopa 25% proteiinia. Yksi annos (28g) chia siemeniä sisältää n. 180mg kalsiumia (kalsiumin saantisuositus on aikuisille noin 800 mg / vrk). Chia on myös hyvä lähde magnesiumin, raudan, sinkin, kuparin, molybdeenin ja niasiinin saantiin (B3-vitamiini).

Chia on loistava ja ehkä paras lähde kuidun saantiin (1 annos eli 2,75 ruokalusikkaa sisältää jopa yli 10 grammaa kuitua), antioksidantteihin ja vitamiineihin A, B1, B2, B3. Sis myös. paljon mangaania ja fosforia jotka ovat elintärkeitä terveille hampaille ja luille.

Lähteestä löytyy hyvin tietoa siementen käytöstä ja suosituksista, suosittelen vilkaisemaan!

(Lähde http://www.vitamiinisuositukset.com/chia-siemenet-kaytto-kokemuksia/)

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Kanaenchiladas.

TAAAAAS kanaa. Kaivelin hetken blogiani, pääkoppaani ja Kotikokkia, näiden yhdistelmänä keskimmäinen keksi tämmöistä ohjetta. Lettuja olen tehnyt aiemmin makeana mutta kertaan tässä vielä tämänäkertaisen ohjeen;


Enchiladalettuset (viljattomat)

2dl maissijauhoa
2dl perunajauhoa
1½tl ruususuolaa
4 kananmunaa
6dl maitoa.

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään pienessä kulhossa. Isommassa vatkaa sekaisin munat ja 4dl maitoa.
Jätä tekeytymään puoleksi tunniksi, ennen paistamista lisää vielä viimeinen 2dl maitoa.
Paista lettuset pannulla tavalliseen tapaan öljyn kanssa :)

Kanatäyte
400g kanasuikaleita
1 tlk tomaattimurskaa
1-2dl tuoretta pilkottua ananasta
1 sipuli
valkosipulinkynsiä maun mukaan
mausteet (grillimauste, paprika, curry, chili, kaneli)
1dl ruokakermaa
1 suippopaprika pilkottuna

Pieni sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit pannulla ja lisää sekä ruskista kanasuikaleet. Heitä joukkoon mausteet ja tomaattimurska, sekä paprika. Anna hautua hetki ja lisää sitten joukkoon ruokakerma sekä ananas. Jätä hautumaan miedolle lämmölle (1-2) niin, että seos sakenee. Itse paistoin lettuset tässä vaiheessa toisella pannulla.

Täytä letut kanamuhennoksella, täytteen määrä riippuu lettujen koosta. Itse sain tästä kymmenkunta enchiladaa tehtyä. Ripsuttele päälle juustoa ja paista 200-asteessa niin että juustoraaste ottaa hieman väriä.

Tarjoa vihersalaatin kanssa ja naminami! :)